-
Potrava prochází zažívacím
traktem.
-
Makroživiny
jsou extrahovány
v zažívacím traktu.
-
Za běžných podmínek - vyvážená
strava a běžná
fyzická zátěž:
-
tuky
jsou použity pro
jim vyhrazené použití (např. jako palivo pro
srdce)
-
proteiny
jsou použity
pro stavbu a obnovu bílkovin,
-
cukry
jsou hlavním zdrojem
energie pro kosterní svalstvo a nervovou
soustavu.
-
hladina cukru v krvi je
kolísavá - důvody jsou
tyto:
-
kolísají dodávka i
složení potravy - některé
složky potravy obsahují pomalu vstřebatelné
cukry - typicky škrob,
jiné obsahují rechle vstřebatelné cukry -
typicky sladké nápoje,
-
kolísá tělesné
zatížení - sezení je
energeticky asi 5krát méně náročné než běh.
-
tělo nemá možnost
hromadit cukr do zásoby - jeho
koncentrace v krvi je přímo úměrná jeho
množství v těle.
-
Pro správnou činnost těla
je potřebné úzké
rozmezí koncentrace cukru v krvi 3,5 - 6
mmol/l:
-
dolní mez této
koncentrace určuje nervová soustava
- při nižší hladině nervové buňky přestávají
správně pracovat,
-
horní mez určují
zdravotní požadavky - při
dlouhodobě vyšší hladině dochází k
poškozování drobných cév
- viz hyperglykémie.
-
Je proto nutná regulace,
která:
-
kdykoli dovolí vstup
cukru do nervových buněk,
-
při normální a vyšší
hladině cukru dovolí
jeho vstup do buněk ostatních,
-
při vyšší hladině cukru
podnítí jeho přeměnu
na tuk - látku dlouhodobé energetické
zásoby,
-
při nízké hladině cukru
nedovolí jeho vstupu
do buněk ostatních,
-
při nízké hladině cukru
bude navyšovat jeho
hladinu ze zásob.
-
Tato regulace pracuje na
úrovni buněk a provádějí
ji dva hormony:
-
Živiny, pokud se neukládají
jako tuk, jsou ve výsledku proměněny v:
- teplo,
-
mechanickou energii - pohyb
- řádově procenta,
-
zanedbatelné množství
akustické energie - zvuky řeči případně zpěvu
- řádově tisíciny procent.
|