14.3.2. Minerální
látky
-
vápník, hořčík, fosfor, síra, sodík, draslík, chlór
-
tvoří asi 4 % celkové hmotnosti organismu
-
člověk je přijímá z vnějšího prostředí (z potravy)
-
jsou makroprvky, které organismus potřebuje pro uchování svého zdraví
ve větším množství než mikroprvky (neboli stopové prvky): 0,3-2,0
g/den
-
mají význam pro metabolismus, zvláště pro regulaci a kontrolu metabolických
pochodů
-
aktivují funkce hormonů a enzymů
-
redukují cholesterol v těle
-
jejich nedostatek, popř nadbytek v těle způsobuje zdravotní potíže
vápník
-
ze všech minerálů je ho v těle nejvíce
-
obsažen v kostech a zubech => nezbytný pro jejich stavbu a růst
-
důležitý pro nervové a svalové funkce, pro srdeční činnost
-
podporuje srážlivost krve
-
pomáhá udržovat chemickou rovnováhu v těle
-
zdroj - luštěniny, ořechy, různá semínka (slunečnicová, sezamová),
klíčky, mléčné výrobky
-
doporučená denní dávka: 800 mg
hořčík
-
nezbytný metabolismus enzymů
-
kladně půsoví na srdeční a nervové funkce
-
organismu pomáhá při využití vitamínu C
-
podílí se na vzniku estrogenů
-
podporuje činnost žaludku, střev a močového měchýře
-
výborný antioxidant
-
při nedostatku - nervozita, střevní potíže, křeče ve svalech
-
zdroj - zelenina, luštěniny, obiloviny, jablka, klíčky
-
doporučená denní dávka: 350 mg
fosfor
-
společně s vápníkem důležitý pro kosti a zuby
-
podílí se na transportu mastných kyselin a tuků
-
důležitý pro nervové a mozkové funkce => pro přenos nervových impulzů
-
zdroj - ryby, ořechy, vejce, mléčné výrobky, luštěniny
-
doporučená denní dávka: 750 mg
síra
-
důležitý pro vývin vlasů, vazů a svalů
-
zdroj - ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny
-
doporučená denní dávka: 850 mg
sodík a draslík
-
důležité pro nervové funkce, svalovou činnost
-
při nadbytku - zvýšený krevní tlak, špatná funkce ledvin, nespavost,
poruchy srdečního rytmu
-
zdroj - luštěniny, brambory, obiloviny, ořechy a soli
-
doporučená denní dávka sodíku: 500 mg a draslíku: 1800 mg
chlór
-
důležitý pro zachování normálního osmotického tlaku v těle, obsahu
vody a pro udržení acidobasické rovnováhy
-
součást žaludeční šťávy => kyselina chlorovodíková
-
společně se sodíkovým kationtem - základní součástí tekutiny vně
buněk
při nedostatku - bolesti hlavy, zvracení, svalové křeče, závratě;
dochází k němu (spolu s nedostatkem sodíku) - při těžkém
zvracení, silném pocení, užívání diuretik nebo při onemocnění
ledvin
-
při nadbytku - zadržování tekutin v těle, vysoký krevní tlak, osmotické
poškození buněk žaludku, zvýšená lámavost kostí, tvorba ledvinových
kamenů zdroj - kuchyňská sůl (chlorid sodný, NaCl)
-
doporučený denní příjem: 750 mg
http://www.mojevitaminy.cz/co-je-mineral/
http://vitaminy.doktorka.cz/sira-pro-krasu-zdravi/
https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/55_2070.html |