14.3.1.
Vitamíny
Charakteristika
- organické sloučeniny
- tvoří malou, ale nepostradatelnou složku naší
potravy:
- látky potřebné pro metabolismus,
- nejčastěji slouží jako koenzymy pro různé enzymy
v těle,
- chrání organismus před onemocněním,
- hypovitaminóza (avitaminóza, nedostatek vitamínů) i
hypervitaminóza (nadbytek vitamínů) způsobují poruchy
různého druhu.
- Podle rozpustnosti:
- rozpustné ve vodě (hydrofilní) - vitamíny
B, C:
- z těla se vylučují močí,
- v těle zůstávají jen krátce, proto je třeba je
stále doplňovat,
- riziko předávkování je malé.
- rozpustné v tucích (lipofilní) -
vitamíny A, D, E, K:
- ukládají se v tukové tkáni a v játrech
- riziko předávkování je reálné.
Seznam vitamínů
- zeleně
jsou vyznačeny stasndardní vitamíny,
- modře
jsou vyznačeny látky, které se dnes za vitamíny
nepovažují nebo mají jiné jméno.
Vitamín A
(axeroftol) - DDD je 0,8 mg/den
- existuje ve dvou formách: jako vitamín A1
(retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol)
- ukládá se v játrech
- nezbytný pro tvorbu zrakového pigmentu => je
podmínkou dobrého vidění
- při nedostatku => šeroslepost nebo
barvoslepost, choroby oční rohovky, suchost a
loupání kůže, střevní potíže
- nepostradatelný pro správný růst dětí
- chrání před vznikem rakoviny
- podporuje léčbu při rozedmě plic, dýchacích a
kožních potížích
- beta karoten - provitamín, tělo si z něj
podle potřeby vytvoří vitamín A => působí
antioxidačně proti volným radikálům, ochraňuje
pokožku před negativními účinky slunečního
záření
- zdroj - mrkev, špenát, rybí tuk, játra, máslo,
mléko, vaječný žloutek
Vitamín B1
(thiamin) - DDD je 1,1 mg/den
- ovlivňuje mozkovou činnost
- tlumí deprese a migrény
- při nedostatku - nervové onemocnění, únava,
zácpa, nechutenství
- zdroj - luštěniny, obilniny, ryby, kvasnice
Vitamín B2 (riboflavin) - DDD je 1.4
mg/den
- při nedostatku - onemocnění hrtanu, hltanu,
chudokrevnost, kožní problémy
- zdroj - kvasnice, mléko, zelenina, klíčky,
brambory, lipový květ
Vitamín B3 (niacin, kyselina nikotinová -
též vitamín PP) - DDD je 16mg/den
- velmi důležitý při metabolismu sacharidů, tuků a
bílkovin
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi =>
prevence onemocnění srdce
- působí proti cukrovce
- tlumí stres, deprese
- při nedostatku - nespavost, nechutenství, zánět
dutiny ústní
- zdroj - celozrnná mouka, zelenina, houby
Vitamín B4 (adenin)
- dnes se nepovažuje za vitamín protože jde o produkt
metabolizmu DNA
Vitamín B5 (kyselina
pantotenová) - DDD je 6 mg / den
- významný při metabolických procesech
- pomáhá odbourávat buňky a tkáně
- podílí se na obnově kožních buněk
- pomáhá regeneraci vlasů, nehtů, kloubů
- pomáhá vytvářet protilátky => zvýšení celkové
imunity organismu
- při nedostatku - zadržování vody v těle, afty,
popraskané rty a koutky
- zdroj - luštěniny, maso, pšeničné otruby
Vitamín B6
(piridoxin) - DDD je 1,4 mg/den
- důležitý při prevenci nervových a revmatických
onemocnění
- pomáhá zklidnit premenstruační syndrom
- podílí se na metabolismu aminokyselin
- zdroj - pšeničné klíčky, vnitřnosti, vepřové
maso, sója
Vitamín B7 (biotin -
též vitamín H)- DDD je 50 μg / den
- je nutný pro dobrý stav pokožky a je nezbytný pro
správný vývoj a funkci organismu.
- nedostatek biotinu je poměrně vzácný, mezi
symptomy nedostatku patří nechutenství, zvracení,
dermatologické problémy, mentální deprese a padání
vlasů (alopecie).
- nejbohatšími zdroji jsou droždí, játra a ledviny,
mezi další běžné zdroje patří vaječný žloutek, sója,
ořechy, cereálie.
Vitamín B8 (kyselina
adenylová) - dnes se nepovažuje za vitamín protože jde
o produkt metabolizmu DNA
Vitamín B9 (kyselina
listová) - DDD je 200 μg / den
- podílí se na všech vývojových a některých
nervových procesech
- podporuje krevní tvorbu.
- jeho nedostatek způsobje poruchy ve vývoji malých
dětí (může se také týkat prenatálního vývoje
plodu)
- zdroj - zelí, chléb, vnitřnosti, luštěniny
Vitamín B12 (kyanokobalamin)-
DDD je 2,5 μg / den
- významný pro tvorbu červených krvinek
- prevence proti anémii a dalším krevním
chorobám
- při nedostatku - neurologické nebo hematologické
poruchy hlavně u dětí a těhotných nebo kojících
žen
- zdroj - vnitřnosti, ryby, vejce, mléčné
výrobky
Vitamín C - DDD je
80 mg / den
- nejznámější vitamín
- podílí se na správné funkci téměř všech buněk
organismu
- nezbytný pro celkovou obranyschopnost našeho
těla
- antioxidant působící proti volným radikálům
- významný pro tvorbu některých hormonů
- nezbytný pro svaly, kosti, cévy a kůži
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- podporuje vstřebávání železa
- působí preventivně proti kornatění tepen a proti
vzniku některých nádorových, srdečních a cévních
onemocnění.
- doporučená denní dávka - 80 mg (kuřáci, lidé po
nemoci, jedinci vystavení vyšší fyzické zátěži nebo
ženy v těhotenství potřebují dvojnásobek této dávky)
při nedostatku - únava, oslabení imunity,
chudokrevnost
- dlouhodobý nedostatek ohrožuje jedince na
životě
- při nadměrné konzumaci - snížená hladina cukrů v
krvi, vstřebává se více železa, než tělo dokáže
zpracovat => vznik ledvinových kamenů, onemocnění
jater
- zdroj - citrusové plody, šípek, brambory, květák,
špenát
Vitamín D (kalciferol)
- DDD je 25 μg / den
- vzniká ve dvou formách v kůži při slunečním
záření:
- velmi důležitý pro správný vývoj našich kostí a
zubů
- ovlivňuje metabolismus vápníku, fosforu a
cukrů
- má význam pro játra, ledviny a střeva
- podpůrně působí na nervový systém
- posiluje obranyschopnost
- předchází rakovině tlustého střeva, konečníku,
prsu a prostaty
- má vliv na dobrou srážlivost krve
- při nedostatku - řídnutí kostí, vyšší riziko
zlomenin, padavost a kazivost zubů, ztuhlost svalů,
u dětí dnes už vzácná křivice (deformace kostí)
- při nadbytku - vyšší krevní tlak, nechutenství,
nevolnost, žízeň, časté močení
- zdroj - sluneční záření (optimálně 80 %), vejce,
mléko, vnitřnosti, ryby, rybí tuk
Vitamín E
(tokoferol) - DDD je 200 μg / den
- ukládá se v tukové tkáni, játrech a svalech
- významný antioxidant proti volným radikálům
- odbourává škodliviny z jater
- brání oxidaci krevních tuků způsobující cévní a
srdeční onemocnění
- důležitý pro imunitní a nervový systém, oči,
kůži
- příznivě ovlivňuje metabolismus prostaty,
omlazuje pleť, podporuje hojení ran
- zlepšuje cirkulaci krve a reguluje hladinu cukru
v krvi
- působí proti „návalům“ v období menopauzy, proti
předčasným porodům, zvyšuje mužskou
plodnost
- doporučená denní dávka: 10-20 mg
- při nedostatku - Alzheimrova a Parkinsonova
choroba, epilepsie, poruchy chůze, chudokrevnost,
porucha vstřebávání tuků, onemocnění jater a ledvin,
žlučníkové kameny, šedý zákal, různá cévní a srdeční
onemocnění, oslabení imunitního systému
- zdroj - ořechy, ovesné vločky, špenát, mák,
mléko, maso, avokádo, různá semínka, sójové oleje a
oleje z obilných klíčků
Vitamin F (esenciální
mastné kyseliny) - dnes se nepovažuje za vitamín,
protože je potřebný ve velkých množstvích, je to
tedy makroživina
Vitamin G - viz vitamin
B2
Vitamin H - viz vitamin
B7
Vitamin J (katechol,
flavin) - dnes se nepovažuje za vitamín, protože je
to metabolit proteinů
Vitamín K - DDD
je 200 μg / den
- 3 formy - K1, K2 a K3
- tvoří se z bakterií v tenkém střevě
- potřebný pro správnou činnost jater a srážlivost
krve (prevence proti krvácení z nosu, nadměrnému
menstruační krvácení, trombóze, vnitřnímu
krvácení)
- pomáhá vstřebávat vápník - zamezuje řídnutí kostí
a ovlivňuje jejich správný vývoj
- působí preventivně proti vzniku rakoviny
- podporuje srdeční funkce, ledviny
- snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi
- při nedostatku - různé metabolické poruchy
(komplikace s játry, tlustým střevem, zhoršení
srážlivosti krve, tvorba modřin a krevních podlitin,
průjmy; účinek tohoto vitamínu výrazně snižují
antibiotika a rentgenové záření
- při nadbytku (běžně se nevyskytuje) -
nadměrné pocení, horečky, nechutenství, návaly horka
nebo zimy
- doporučená denní dávka: 0,08 mg
- zdroj - listová zelenina (špenát, salát),
luštěniny, kapusta, květák, rajčata, brambory,
mrkev, rostlinné oleje, rybí tuk, sója, maso,
vnitřnosti, obilné a mléčné výrobky (jogurty,
podmáslí, acidofilní mléko), vejce
Vitamin L1 (kyselina
antranilová) - dnes se nepovažuje za vitamín,
protože je to metabolit proteinů
Vitamin L2
(adenylthiomethylpentóza) - dnes se nepovažuje za
vitamín, protože je to metabolit RNA
Vitamin M - viz vitamin
B9
Vitamin O (karnitin) -
dnes se nepovažuje za vitamín, protože je to
metabolit proteinů
Vitamin P (flavonoidy) -
dnes se nepovažuje za vitamín
Vitamín PP - viz vitamin
B3
Vitamin U
(S-methylmethionin) - dnes se nepovažuje za vitamín,
protože je to metabolit proteinů
http://www.mojevitaminy.cz/ |