14.2.3. Sacharidy (glycidy)
  • Charakteristika
    • organické sloučeniny (uhlíku, vodíku a kyslíku) lišící se strukturou a velikostí molekuly 
    • patří do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů),
    • nízkomolekulární sacharidy - rozpustné ve vodě, mají sladkou chuť
    • monosacharidy - základní stavební jednotka všech sacharidů, nejjednodušší cukry vůbec 
    • makromolekulární polysacharidy - ve vodě omezeně rozpustné (škrob, agar) nebo zcela nerozpustné (celulóza), většinou bez chuti 
  • Funkce v lidském těle
    • nejdůležitější zdroj energie pro buňky
    • okamžitý zdroj potřebného množství energie 
    • zásobárna energie ve formě glykogenu (v buňkách jater a svalů)
    • stavební prvek pojivových tkání (chrupavky, vazy) 
    • složka některých složitějších látek (nukleových kyseliny, hormonů, koenzymů)
    • mají význam pro střevní činnost 
    • obsahují vitamíny B, C a karoten.
  • Metabolismus sacharidů (glykolýza)
    • polysacharidy a disacharidy se v trávicím sytému hydrolyticky štěpí až na monosacharidy, které se vstřebávají do krve
    • metabolicky nejvýznamnější monosacharid je D-glukóza
    • glykolýza 
      • sled reakcí, při kterých se glukóza anaerobně přeměňuje na kyselinu mléčnou (laktát)
      • probíhá v cytoplasmě
      • v první fázi probíhá fosforylace glukózy a vznikají triosafosfáty
      • ve druhé fázi se triosafosfáty mění na laktát a tvoří se ATP 
      • přeměny pyruvátu vzniklého v průběhu glykolýzy se dále odbourává:

      • anaerobně – mléčné kvašení => pyruvát se redukuje na laktát
            alkoholové kvašení => pyruvát se dekarboxyluje na acetaldehyd a ten se redukuje na ethanol
        aerobně – oxidační dekarboxylace pyruvátu 
        • za dostatku kyslíku přechází pyruvát z cytoplasmy do mitochondrií
        • tady probíhá oxidační dekarboxylace pyruvátu
        • pyruvát se přemění na acetylkoenzym A
  • Zdroje sacharidů:  
  • monosacharidy 
      fruktóza (med, ovoce) 
      glukóza (ovoce) 
      galaktóza (mléko) 
    disacharidy 
      sacharóza (cukrová řepa => řepný cukr) 
      maltóza (ječmen => sladový cukr) 
      laktóza (mléko => mléčný cukr)  
    polysacharidy 
    • škrob (brambory, kukuřice, pšenice, rýže, banány),
    • arabská guma (pryskyřice z mízy akácií - slouží jako zahušťovadlo a emulgátor při výrobě cukrovinek),
    • pektiny (v mandlích, jádrech broskví, švestek a meruněk),
    • vláknina (ovoce, zelenina, luštěniny, brambory, obilniny) 


Metabolismus sacharidů
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Eva/Local%20Settings/Temporary%
20Internet%20Files/Content.IE5/E7OA7NHJ/metab_sachar%5B1%5D.ppt
#257,2,Slide 2
http://vnl.xf.cz/bich/bich-metabol_sach.php
http://www.mojevitaminy.cz/