14.2.3.
Sacharidy
(glycidy)
-
Charakteristika:
-
organické sloučeniny (uhlíku, vodíku a kyslíku)
lišící se strukturou
a velikostí molekuly
-
patří do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových
sloučenin (aldehydů
nebo ketonů),
-
nízkomolekulární sacharidy - rozpustné ve vodě, mají
sladkou chuť
-
monosacharidy - základní stavební jednotka všech
sacharidů, nejjednodušší
cukry vůbec
-
makromolekulární polysacharidy - ve vodě omezeně
rozpustné (škrob,
agar) nebo zcela nerozpustné (celulóza), většinou
bez chuti
-
Funkce v lidském těle:
-
nejdůležitější zdroj energie pro buňky
-
okamžitý zdroj potřebného množství energie
-
zásobárna energie ve formě glykogenu (v buňkách
jater a svalů)
-
stavební prvek pojivových tkání (chrupavky,
vazy)
-
složka některých složitějších látek (nukleových
kyseliny, hormonů,
koenzymů)
-
mají význam pro střevní činnost
-
obsahují vitamíny B, C a karoten.
-
Metabolismus sacharidů (glykolýza):
-
polysacharidy a disacharidy se v trávicím sytému
hydrolyticky štěpí
až na monosacharidy, které se vstřebávají do krve
-
metabolicky nejvýznamnější monosacharid je D-glukóza
-
glykolýza
-
sled reakcí, při kterých se glukóza anaerobně
přeměňuje na kyselinu
mléčnou (laktát)
-
probíhá v cytoplasmě
-
v první fázi probíhá fosforylace glukózy a
vznikají triosafosfáty
-
ve druhé fázi se triosafosfáty mění na laktát a
tvoří se ATP
-
přeměny pyruvátu vzniklého v průběhu glykolýzy se
dále odbourává:
anaerobně – mléčné kvašení => pyruvát se redukuje
na laktát
alkoholové kvašení => pyruvát se
dekarboxyluje na acetaldehyd a
ten se redukuje na ethanol
aerobně – oxidační dekarboxylace pyruvátu
-
za dostatku kyslíku přechází pyruvát z
cytoplasmy do mitochondrií
-
tady probíhá oxidační dekarboxylace pyruvátu
-
pyruvát se přemění na acetylkoenzym A
-
Zdroje sacharidů:
monosacharidy
fruktóza (med, ovoce)
glukóza (ovoce)
galaktóza (mléko)
disacharidy
sacharóza (cukrová řepa => řepný cukr)
maltóza (ječmen => sladový cukr)
laktóza (mléko => mléčný cukr)
polysacharidy
-
škrob (brambory, kukuřice, pšenice, rýže, banány),
- arabská guma
(pryskyřice z mízy akácií - slouží jako zahušťovadlo
a emulgátor
při výrobě cukrovinek),
- pektiny (v mandlích, jádrech broskví, švestek
a meruněk),
- vláknina (ovoce, zelenina, luštěniny, brambory,
obilniny)
Metabolismus sacharidů
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Eva/Local%20Settings/Temporary%
20Internet%20Files/Content.IE5/E7OA7NHJ/metab_sachar%5B1%5D.ppt
#257,2,Slide 2
http://vnl.xf.cz/bich/bich-metabol_sach.php
http://www.mojevitaminy.cz/
|