14.2.1.
Bílkoviny
(proteiny)
-
Charakteristika:
-
jsou základním materiálem pro stavbu těla
-
jsou důležité pro trávicí systém (tvoří trávicí
šťávy)
-
podílejí se na tvorbě hormonů, enzymů, hemoglobinu,
látkové výměně,
přenosu tuků
-
vytvářejí správně kyselé prostředí v organismu
-
při jejich přebytku nebo nedostatku jiné potravy
slouží i jako zdroj
energie
-
Metabolismus bílkovin: souhrn
různých biochemických
procesů, při nichž jsou bílkoviny syntetizovány a
rozkládány
-
syntéza - 12 z 20 základních aminokyselin probíhá v
lidském těle,
zbylé musí člověk přijmout v potravě. Základní
aminokyselinou v
lidském metabolismu je kyselina glutamová, ta vzniká
aminací kyseliny
α-keto-glutarátové. Transaminací kyseliny
glutamanové vzniká alanin
a kyselina asparagová. Všechny zbývající
aminokyseliny vznikají transaminací
kyseliny glutamanové s α-ketokyselinou.
-
rozklad (proteinolýza) - bílkoviny se tráví na
aminokyseliny; při
katabolickém odbourání aminokyselin dochází nejdříve
k jejich deaminaci.
Aminové skupiny se odštěpují ve formě amoniaku. Ten
je toxický a proto je v jaterních buňkách, v tzv.
ornitinovém cyklu přeměňován na močovinu,
jež je krví zanesena do ledvin a vyloučena močí z
těla. Uhlíkaté
zbytky aminokyselin se začleňují do Krebsova cyklu,
kde jsou dekarboxylovány
a dehydrogenovány.
-
zdroje aminokyselin:
-
bílkoviny z potravy,
-
opotřebované bílkoviny z tkání,
-
malé množství aminokyselin vzniká při přeměně
sacharidů.
-
využití aminokyselin:
-
k syntéze stavebních bílkovin těla
-
k syntéze enzymů a hormonů
-
k syntéze plazmatických bílkovin
-
k přeměně na sacharidy a k získání energie - při
odbourávání některých aminokyselin
na jednodušší látky
Metabolismus bílkovin
http://cs.wikipedia.org/wiki/Metabolismus_b%C3%ADlkovin
http://www.mojevitaminy.cz/ |