11.8.2. Játra (hepar

  • životně důležitý orgán 
  • největší žláza v těle - 1,5 kg 
  • uložena v pravé brániční klenbě 
  • mají tmavě červenou barvu (jsou bohatě prokrvena) 
  • v klidu každou minutu přijímají 1,5 - 2l krve 
  • Játra (umístění v těle)
    Játra (umístění v těle) 
  • stavba jater 
    • 2 nestejně velké laloky rozděleny vazivovou přepážkou (pravý lalok je větší) 
    • uprostřed dolní plochy - jaterní branka (porta hepatis) 
    • jaterní brankou vstupuje do jater: 
      • tepna jaterní - přivádí krev bohatou na kyslík (odstupuje od břišní aorty); 20% krve 
      • žíla vrátnicová - přivádí krev bohatou na živiny z tenkého a tlustého střeva, ze žaludku, pankreatu a sleziny; rozpadá se v síť mezilalůčkových žil => všechny vstřebané živiny se dostanou k jaterním buňkám, které zajistí jejich metabolismus; 80% krve
        tato krev kromě vstřebaných živin obsahuje vedlejší produkty metabolismu buněk a toxiny uvolňované střevními bakteriemi - v játrech se dále zpracovávají
    • jaterní brankou vystupuje z jater:: 
      • žlučovod 
      • jaterní žíla - odvádí krev do dolní duté žíly 
    Játra (pohled zezadu)
    Játra (pohled zezadu) 
  • jaterní buňky (hepatocyty) 
      • tvoří paprsčité trámce složené vždy ze 2 řad buněk 
      • mezi nimi jsou začátky žlučovodů 
      • funkční jednotkou jsou jaterní lalůčky - asi 100 000 v játrech, velké asi 1 - 2 mm, základní stavební a funkční jednotka jater 
      • neustále vytvářejí žluč - ta odtéká do štěrbiny, kde začínají jaterní žlučovody => žluč do žlučového měchýře a podle potřeby žlučovodem do dvanáctníku 
Jaterní lalůček
Jaterní lalůček 

11.8.2.1. Funkce jater 

  • Metabolismus jednotlivých živin 
    • sacharidů 
      • z monosacharidů tvoří zásoby glykogenu ("živočišný škrob") - ukládá se v játrech a v kosterním svalstvu 
      • při nedostatku glukózy se mozek poškozuje, proto musí být stálá hladina glukózy - glykémie - 5 mmol/1l plazmy
      • probíhá zde novotvoření glukózy z necukerných složek 
    • tuků 
      • syntetizují se tuky - 10 % hmotnosti jater = zásobní tuk (uskladněná energie) 
      • tuk přeměňují játra na formy, které zabudují do podkožní vrstvy 
      • probíhá zde tvorba tuků ze sacharidů 
      • metabolizují se mastné kyseliny, tvorba cholesterolu 
    • dusíkaté produkty, které se v pouze v játrech přeměňují na močovinu (syntéza močoviny) - ta je odváděna krví a filtrována v ledvinách 
  • Syntetizují se plazmatické bílkoviny - albuminy, globuliny, protrombin (tvoří se za přítomnosti vitamínu K (antihemoratický vitamín)) 
  • Vznik vitamínu A z provitamínu β-karotenu a jeho uskladnění 
  • Detoxikují a zneškodňují se škodlivé látky, které se dostaly do těla (vyloučeny do žluče => střevo => odstranění z těla stolicí) 
  • Uložení vitamínů rozpustných v tucích - A, D, E, K 
  • Tvorba žluče - 1l/den, => zajišťuje trávení tuků ve střevech 
  • Zásobárna vitamínu B12 
  • Odbourávájí hemoglobin:
    • fagocytující buňky vychytávají hemoglobin z rozpadlých červených krvinek a přeměňují jej na bilirubin
    • uvolněné železo se váže na feritin 
  • Fagocytující buňky odstraňují bakterie, které se dostaly ve střevě do krve 
  • Jaterní buňky zadržují minerální soli (Fe, Cu, Co) 
  • Tvorba tepla - způsobeno velkou chemickou aktivitou => nejteplejší orgán těla, vzniká zde 1/7 tepla vzniklého v celém organismu => udržování stálé tělesné teploty (rozvod krví) 
  • u plodu - krvetvorba v játrech a ve slezině 
  • Jedy a alkohol játra poškozují => cirhóza (tvrdnutí) jater, játra netvoří žádné trávicí enzymy.
  • Jaterní tkáň má velkou regenerační schopnost (za pár týdnů nahradí odoperovaný jaterní lalok), ale jakmile se játra dostanou za hranice své regenerační schopnosti => selhávají v metabolismu:
    • v krvi klesá hladina cukru => poškození mozku,
    • selhávání tvorby bílkovin na krevní srážlivost => krvácivé stavy u pacienta => scvrkávání jater = hromadění tekutin v břiše (ascites); srdeční nedostatečnost => zvětšení jater (hromadí se zde krev)
    • umělá játra nelze vyrobit, s játry odchází život 
Likvidace alkoholu
  • alkohol = jed, přednostně likvidován v játrech 
  • za 24 hod játra likvidují 1 l vína = 60 g čistého lihu (muži), 20g (ženy) 

11.8.2.2. Žluč (fel, bilis, chole

  • neustálá tvorba v jaterních buňkách 
  • za 1 den 0,25 - 1 l 
  • hustá vazká tekutina žlutohnědé barvy, na vzduchu zelenající, slabě zásaditá, hořká 
  • složení: 
    1. Voda - 97 % 
    2. Soli žlučových kyselin (cholové …) - emulgují tuky v dvanáctníku na drobné kapénky => usnadňují trávení a štěpení lipázami 
    3. Žlučové barvivo - bilirubin - vzniká rozpadem hemoglobinu (vzniká v játrech, ve slezině, v kostní dřeni); ve střevě je odbouráván bakteriemi na barvivo urobilinogen => zabarvení stolice do žluta, malé množství urobilinogenu je ze střeva vstřebáno do krve a vylučováno močí => zabarvení moči do žluta 
    4. Cholesterol 
    5. Lecitin (fosfolipidy) 
    6. Anorganické soli (hořká chuť) 
    7. Mastné kyseliny 
    8. Tuk 
  • jaterní buňky (tvorba žluči) => žlučové kanálky - začínají jako mezibuněčná štěrbina (stěnu štěrbiny tvoří membrána jaterních buněk) => jaterní lalůček => pravý a levý žlučovod => žlučník (vesica fellea) - uložen na spodní straně jater, objem 50 - 80 ml, délka 8 - 12 cm, šířka 4 cm, hruškovitý tvar 
  • Žlučník (pohled zepředu)
    Žlučník (pohled zepředu) 
  • žluč se v měchýři hromadí a zahušťuje (5 - 10 násobně se koncentruje reabsorbcí solí a vody stěnou žlučníku) => někdy silné zhuštění žluči => cholesterol a soli se vysráží ve žlučové kameny => žlučníková kolika (častěji u žen) 
  • tučná strava (trávenina) vstoupí do dvanáctníku => ten produkuje hormon cholecystokinin => krví přenesen do žlučníku => vylučování žluče do dvanáctníku společným vývodem pankreatickým 
  • ucpání žlučovodů => žlučová barviva nemohou být odváděna => hromadí se v krvi a ostatních tělních tekutinách => zabarvení kůže (žloutenka) 
Funkce žluči
  1. Neutralizace kyselé tráveniny (chymu) ze žaludku 
  2. Emulgace tuků (soli žlučových kyselin) ve dvanáctníku 
  3. Umožňuje vstřebávání tuků (tvorba choleinových komplexů) 
  4. Podporuje střevní peristaltiku (stupňuje ji) 
  5. Umožňuje vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích 
  6. Odvádí škodlivé látky a toxiny přes střeva z těla ven 


http://cs.wikipedia.org/wiki/Vratnicova_zila
http://otazkyzmediciny.sweb.cz/HTML/Interna/I25B.htm