11.7.2. Lačník a kyčelník 

  • lačník - 2,5 m za dvanáctníkem 
  • kyčelník - 3,5 m (navazuje na lačník)
  • oba dva tvoří větší část tenkého střeva 
  • svinuty v kličkách 
  • Tenké střevo, zakryté tlustým střevem (pohled zepředu)
    Tenké střevo, zakryté tlustým střevem (pohled zepředu) 
  • zavěšeny k zadní stěně břišní tenkou zřasenou blanou = okruží (vějířovitá membrána) 
  • Horní část tenkého střeva (příčný řez)
    Horní část tenkého střeva (příčný řez) 
  • volně plavou v dutině břišní 
  • trávenina se v tenkém střevě pohybuje pomalými peristaltickými pohyby tzv. segmentačními pohyby (prstencovité pohyby v určitých místech od sebe vzdálených, po několika sekundách povolí a stahy jsou na několika nekontraktovaných místech => promísení tráveniny 
  • v tenkém střevě probíhá vstřebávání živin 
  • Pohyby tenkého střeva
    Pohyby tenkého střeva
  • střevní dutina (lumen) - potřebuje mít velkou absorbční (vstřebávací) plochu => vnitřní střevní výstelka není hladká, ale do dutiny vyčnívají tisíce výstupků (záhybů) = klky - tzv. vstřebávací epitel 
  • klky (villi) - pokryté jednovrstevným resorpčním epitelem => vstřebávání živin 
  • Lačník (schematický řez)
    Lačník (schematický řez)
  • výška 0,2 - 1 mm, počet 5 - 10 milionů, 20 - 40/mm2 
  • buňky klků mají na povrchu ještě malé výběžky = mikroklky (mikrovilli) - na 1 klku asi 3000 mikroklků => zvýšení plochy střeva 500 - 600 x = asi na 300 m 2 
  • do každého klku vstupuje tepénka, rozvětvuje se ve vlásečnicovou síť => žilní krev se sbírá do vrátnicové žíly 
  • v klku začátek mízních cév (vstřebávají 60 % tuků), vstupují do nich nervy 
  • mezi klky jsou ve sliznici tenkého střeva jednoduché trubicovité střevní žlázky - produkují slabě zásaditou střevní šťávu (1 - 3l/den) - čirá nažloutlá tekutina, slabě alkalická 
  • sekrece vzniká mechanickým a chemickým podrážděním na střevní sliznici 
  • střevní šťáva obsahuje enzymy, které dokončují trávení všech živin na jejich základní složky 
    1. sacharáza - štěpí sacharózu na fruktózu a glukózu (monosacharid) 
    2. maltáza - štěpí maltózu na glukózu 
    3. laktáza - štěpí laktózu (mléčný cukr) na galaktózu a glukózu 
    4. erepsin(dipeptiáza) - štěpí natrávené bílkoviny na aminokyseliny 
    5. lipáza - štěpí poslední zbytky tuků na glycerolmastné kyseliny 
  • glukóza a aminokyseliny procházejí stěnami klků 
  • glukóza se vstřebává ze střeva (místa o nižší koncentraci) do krve (místo s vyšší koncentrací) = proti koncentračnímu spádu 
  • tenké střevo vykonává peristaltické a kývavé pohyby 
  • průchod tráveniny trvá asi 4 - 8 hod 
  • zpomalení peristaltiky vede k zácpě, při průjmu nemohou být živiny vstřebány 
  • v tenkém střevě jsou malé ostrůvky lymfatické tkáně (retikuloendoteliární soustava) (= lymfoidní vaziva s lymfocyty, je hlavně pod epitelem kyčelníku) - ochrana před mikroorganismy, bakteriemi, které nezničila HCl 
  • illeus = zástava střevní peristaltiky