11.6.1. Žaludeční šťáva 

  • bezbarvá tekutina produkovaná žlázkami v žaludeční sliznici
  • silně kyselé reakce (170 mmol HCl/1l) 
  • pH po smíchání s potravou 2-4 (ale i pH 1) 
  • složení: 
    • 99 % vody, 1 % rozpuštěných látek 
      1. enzymy - pepsin, chymozin, žaludeční lipáza 
      2. HCl (0.4%)
      3. v hlenu mucin 
      4. různé soli 
Pepsin
  • žaludeční šťávou produkován v neúčinné formě jako pepsinogen, z něho pak účinný pepsin vzniká působením HCl 
  • štěpí bílkoviny na rozpustné polypeptidy ve vodě (albumózy a peptony) 
Chymozin(syřidlo) 
  • sráží mléko v droboučké vločky => zadržuje je v žaludku (důležitý u kojenců) 
Žaludeční lipáza
  • zahajuje trávení triacylglycerolů přicházejících potravou
  • působí na drobné tukové kapénky v mléce (na emulgované tuky) 
HCl
  • v žaludku vytváří kyselé pH (prostředí) 
  • ničí choroboplodné zárodky 
  • brání rozkladu některých vitamínů (B1, B2, C) - neznehodnocuje je 
  • přeměňuje nerozpustné minerální látky na soli rozpustné ve vodě 
  • umožňuje přeměnu neúčinného pepsinogenu na účinný pepsin 
  • dezinfikuje - zabíjí viry a bakterie - má baktericidní účinky 
  • usnadňuje trávení masa tím, že způsobuje bobtnání vaziva => rozpad svaloviny na jednotlivá vlákna 
  • zabraňuje kvašení tráveniny 
  • umožňuje využívat Fe a vitamíny z potravy 
  • alkohol zvyšuje tvorbu HCl 
Mucin
  • součást zásaditého hlenu 
  • pokrývá žaludeční sliznici a chrání ji před účinky vlastní žaludeční šťávy (před natrávením) 
  • je-li hlenu méně => natrávení obnažených míst sliznice => vznik žaludečních vředů 
  • acylpyrin snižuje tvorbu mucinu 

11.6.1.1. Řízení vylučování žaludeční šťávy 

  1. Nervové 
    • podráždění čidel ve stěně žaludku a úst, zahajuje vylučování šťáv 
    • nepodmíněný a podmíněný reflex 
    • emoce ovlivňují žaludeční sekreci 
  2. Látkové (chemicky = humorálně) 
    • žaludeční sliznice tvoří tkáňový hormon gastrin - krví je zanesen ke žlázám sliznice => sekrece žaludeční šťávy 
    • zvýšení sekrece - bílkoviny podané před jídlem (např. silná vývarová masová polévka obsahuje hodně polypeptidů) 
    • alkohol (aperitiv) sekreci zvyšuje 
    • kofein, koření, látky vzniklé smažením, nikotin - zvyšují sekreci 
    • nepoužívat nikotin a kofein po ránu => žaludeční vředy 
Obsah žaludku se hněte a promíchává se žaludeční šťávou => kašovitá hmota = trávenina(chymus) - je posouvána k vrátníku, uvolňována po malých dávkách do dvanáctníku (aby byl čas obsah v tenkém střevě trávit), v žaludku se trávenina zdržuje po určitou dobu 
  1. ze sacharidů - 2 hod. 
  2. z bílkovin - 4 hod 
  3. z tuků - až 6 hod (mléko, vejce) => před požitím alkoholu požít sýr, špek… => zpomalí přechod alkoholu ze žaludku do střeva a tím jeho rychlé vstřebání a působení 
Zvracení (vomitus
  • reflexní obranný děj (centrum v prodloužené míše) 
  • vyprázdnění obsahu žaludku (škodlivé látky) 
  • může probíhat i jako podmíněný reflex přes mozkovou kůru vlivem nepříjemných zrakových nebo čichových podnětů