-
bezbarvá tekutina produkovaná žlázkami v žaludeční sliznici
-
silně kyselé reakce (170 mmol HCl/1l)
-
pH po smíchání s potravou 2-4 (ale i pH 1)
-
složení:
-
99 % vody, 1 % rozpuštěných látek
-
enzymy - pepsin, chymozin, žaludeční lipáza
-
HCl (0.4%)
-
v hlenu mucin
-
různé soli
Pepsin
-
žaludeční šťávou produkován v neúčinné formě jako pepsinogen,
z něho pak účinný pepsin vzniká působením HCl
-
štěpí bílkoviny na rozpustné polypeptidy ve vodě (albumózy a peptony)
Chymozin(syřidlo)
-
sráží mléko v droboučké vločky => zadržuje je v žaludku (důležitý
u kojenců)
Žaludeční lipáza
-
zahajuje trávení triacylglycerolů přicházejících potravou
-
působí na drobné tukové kapénky v mléce (na emulgované tuky)
HCl
-
v žaludku vytváří kyselé pH (prostředí)
-
ničí choroboplodné zárodky
-
brání rozkladu některých vitamínů (B1, B2,
C) - neznehodnocuje je
-
přeměňuje nerozpustné minerální látky na soli rozpustné ve vodě
-
umožňuje přeměnu neúčinného pepsinogenu
na účinný pepsin
-
dezinfikuje - zabíjí viry a bakterie - má baktericidní účinky
-
usnadňuje trávení masa tím, že způsobuje bobtnání vaziva => rozpad
svaloviny na jednotlivá vlákna
-
zabraňuje kvašení tráveniny
-
umožňuje využívat Fe a vitamíny z potravy
-
alkohol zvyšuje tvorbu HCl
Mucin
-
součást zásaditého hlenu
-
pokrývá žaludeční sliznici a chrání ji před účinky vlastní žaludeční
šťávy (před natrávením)
-
je-li hlenu méně => natrávení obnažených míst sliznice => vznik
žaludečních vředů
-
acylpyrin snižuje tvorbu mucinu
11.6.1.1. Řízení vylučování žaludeční
šťávy
-
Nervové
-
podráždění čidel ve stěně žaludku a úst, zahajuje vylučování
šťáv
-
nepodmíněný a podmíněný reflex
-
emoce ovlivňují žaludeční sekreci
-
Látkové (chemicky = humorálně)
-
žaludeční sliznice tvoří tkáňový hormon gastrin
- krví je zanesen ke žlázám sliznice => sekrece žaludeční šťávy
-
zvýšení sekrece - bílkoviny podané před jídlem (např. silná vývarová
masová polévka obsahuje hodně polypeptidů)
-
alkohol (aperitiv) sekreci zvyšuje
-
kofein, koření, látky vzniklé smažením, nikotin - zvyšují sekreci
-
nepoužívat nikotin a kofein po ránu => žaludeční vředy
Obsah žaludku se hněte a promíchává se žaludeční šťávou => kašovitá
hmota = trávenina(chymus)
- je posouvána k vrátníku, uvolňována po malých dávkách do dvanáctníku
(aby byl čas obsah v tenkém střevě trávit), v žaludku se trávenina
zdržuje po určitou dobu
-
ze sacharidů - 2 hod.
-
z bílkovin - 4 hod
-
z tuků - až 6 hod (mléko, vejce) => před požitím alkoholu požít
sýr, špek… => zpomalí přechod alkoholu ze žaludku do střeva a tím
jeho rychlé vstřebání a působení
Zvracení (vomitus)
-
reflexní obranný děj (centrum v prodloužené míše)
-
vyprázdnění obsahu žaludku (škodlivé látky)
-
může probíhat i jako podmíněný reflex přes mozkovou kůru vlivem
nepříjemných zrakových nebo čichových podnětů
|