-
bezbarvá vazká tekutina
-
sliny zvlhčují a rozmělňují potravu
-
složení:
-
voda (98 %)
-
organické látky (0,7 %) - mukus (hlen, sliz), např. mucin
= hlen => kluzkost soust
-
anorganické látky )0,3 %) - soli Ca2+, Na+, K+,
PO43-, F (zubní kámen), pH 7-8 (při
pH pod 5,5 se ze zubů uvolňuje vápník)
-
enzymy
-
ptyalin (α-amyláza)
- štěpí ve vodě nerozpustné polysacharidy (škroby) na disacharid
= rozpustná sladká maltóza
-
lyzozym
= ničí bakterie, dezinfekce
-
linguální lipáza - tráví tuky
-
další enzymy (fosfatázy, amidázy, laktoperoxidázy)
-
antiseptické látky (thiokyanát, peroxid vodíku, imunoglobulin A)
-
opiorfin - bolest tišící látka
-
buňky - cca 8 milionů lidských a 500 milionů bakteriálních buněk
na jeden mililitr slin - mohou způsobovat zápach v ústech
-
tvorba slin za den: 1 - 1,5 l
-
řízení sekrece slin:
-
nepodmíněný a podmíněný reflex
-
ústředí v prodloužené míše
|