11.3.2. Sliny (saliva

  • bezbarvá vazká tekutina 
  • sliny zvlhčují a rozmělňují potravu 
  • složení: 
    • voda (98 %) 
    • organické látky (0,7 %) - mukus (hlen, sliz), např. mucin = hlen => kluzkost soust 
    • anorganické látky )0,3 %) - soli Ca2+, Na+, K+, PO43-, F (zubní kámen), pH 7-8 (při pH pod 5,5 se ze zubů uvolňuje vápník)  
    • enzymy
      • ptyalin (α-amyláza) - štěpí ve vodě nerozpustné polysacharidy (škroby) na disacharid = rozpustná sladká maltóza 
      • lyzozym = ničí bakterie, dezinfekce 
      • linguální lipáza - tráví tuky
      • další enzymy (fosfatázy, amidázy, laktoperoxidázy)
    • antiseptické látky (thiokyanát, peroxid vodíku, imunoglobulin A)
    • opiorfin - bolest tišící látka
    • buňky - cca 8 milionů lidských a 500 milionů bakteriálních buněk na jeden mililitr slin -  mohou způsobovat zápach v ústech
  • tvorba slin za den: 1 - 1,5 l 
  • řízení sekrece slin: 
    • nepodmíněný a podmíněný reflex 
    • ústředí v prodloužené míše 


    http://cs.wikipedia.org/wiki/Slina