8.2. Chuť 

  • náš nejprimitivnější smysl 
  • přináší nejméně informací o okolním světě 
  • chuťové ústrojí 
    • receptorem chuti jsou chuťové buňky 
    • seskupeny v chuťových pohárcích (ty jsou uloženy ve slizničním epitelu na papilách jazyka, ve sliznici měkkého patra a zadní stěně hltanu) 
    • Jazyk (výřez)
      Jazyk (výřez) 
    • jejich podráždění je vyvoláno látkami rozpuštěnými ve vodě a ve slinách 
    • 10 000 chuťových pohárků na jazyku dospělého člověka (ve stáří chuťových pohárků ubývá) 
    • Chuťový pohárek v jazyku
      Chuťový pohárek v jazyku 
    • rozlišujeme 4 základní chuťové pocity => 4 druhy chuťových buněk (chemoreceptorů), ty jsou na jazyku rozděleny 
    • hrot jazyka - receptory pro sladko 
    • okraje jazyka - receptory pro slano a kyselo 
    • kořen jazyka - receptory pro hořkou chuť 
    • Jazyk se zónami vnímání chuti (pohled shora)
      Jazyk se zónami vnímání chuti (pohled shora) 
Vzruchy jsou vedeny do centra chuti v temenním laloku mozkové kůry. Výsledná chuť je kombinací podráždění jednotlivých chuťových buněk. Pálivá chuť pikantní stravy vzniká stimulací nervových zakončení v jazyku citlivých na bolest.