http://en.wikipedia.org/wiki/Ester

http://vladahadrava.xf.cz/uvod.html - výživa

http://www.pekarny.unas.cz/

http://www.frigomat.cz/poradime/recepty/ - potraviny
 

http://www.qmagazin.cz/ostatni-testy/test-mf-dnes-barviva.html

Google: potravinářská barviva zlato

http://en.wikipedia.org/wiki/Colour_Index_International - barviva ve Wikipedii

http://en.wikipedia.org/wiki/Aroma_compound

Číselníky a klasifikace používané při uveřejňování

http://mosat.webzdarma.cz/frame-cz.htm
 

Mletí mouky - Google: MLECÍ POSTUP
http://mve.energetika.cz/uvod/valcovymlyn.htm
http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=21083&ids=421
http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=167&ch=13&typ=1&val=62121
Google: mletí mouka
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/301128-mlynarstvi
www.sweb.cz/mlcen/kroupy.html - mouka krupky kroupy


ocet
Vhodný roztok kyseliny octové. Vzniká octovým kysáním tekutin obsahujících alkohol.
Rozeznáváme ocet:

Ocet se ředí, přibarvuje a ochucuje, nemá žádnou výživovou hodnotu. Používá se na ochucování potravin nebo ke konzervaci.

sůl
Sůl je chlorid sodný NaCl vyskytující se v přírodě jako nerost sůl kamenná.
Rozeznáváme sůl:

Sůl je nepostradatelnou minerální složkou výživy .Podporuje trávení a používá se ke konzervaci.
Sůl se jodizuje přísadou 25 mg KI na 1kg NaC, případně ještě fluoriduje přísadou 250 mg NaF na 1kg NaCl.

hořčice
Pochutina kašovité konzistence, vyrábí se z hořčičných semen bílích a tmavých s přísadou cukru, octa, koření, soli, barviva a kyseliny benzoové. Suroviny se míchají podle receptury s přísadou vody. Směs zraje nejméně 10 dní. Hořčice může být: plnotučná, kremžská nebo speciálně ochucená.

chléb
Potravina přípravovaná pečením kynutého těsta. Základní suroviny:

Druhy chleba: mléko
Patří mezi základní potraviny, je biologicky a energeticky hodnotné, obsahuje živiny ve vhodném poměru a je dobře stravitelné.
Složení mléka:
 

Hlavní typy vůní:
aldehydické, animální, balzamické, bylinné, citrusové, cyklámen, dřevité, fialka, Fougére, gardénie, heliotrop, hloh, hrachor, hyacint, chypre, jasmín, jehličnaté, juchta, karafiát, kassie, konvalinka, kořenité, květinové, levandule, lilie, lípa, magnólie, mimóza, narcis, neroli, orchidej, ovocné, peprnomátové, růže, seno, šeřík, ševrefej, tabák, tuberóza, vůně mořské vody, ylang-ylang, zelené.

Hlavní typy chuťových aromat:
ananas, banán, borůvka, brandy, broskev, citrusy, čaj, džin, grenadina, hořká aromata, houby, hruška, chléb a pečivo, jablko, jahoda, kakao a čokoláda, karamel, káva, kola, koření (anýz a badyán, bazalka, bobkový list, estragon, fenykl, hořčice, hřebíček, chmel, jalovec, kardamom, kmín, kopr, koriandr, křen, kurkuma, libeček, majoránka, máty, muškátový květ, muškátový ořech, nové koření, paprika, pepř, cayenský pepř, pískavice, rozmarýna, saturejka, skořice, šafrán, šalvěj,
tymián, vanilka, yzop, zázvor), malina, mango, maso a masné výrobky, kouřová aromata, med, meloun, meruňka, mléčné výrobky, nugát, ořechy (burský, kokos, lískový, mandle, pistácie, para, vlašský), passion fruit, rum, rybíz, švestka, tabák, tutti-frutti, vanilka, víno, višně, whisky, zelenina, žitná.

Vonášek F., Trepková E., Novotný L.: Látky vonné a chuťové. SNTL, Praha a Alfa, Bratislava 1987.


Směrnice Rady EHS

88/388/EEC

o vonných a chuťových látkách do potravin a o surovinách pro jejich výrobu



Příloha II

Maximálně přípustná množství některých látek získaných z vonných a chuťových látek a z jiných potravinářských látek s vonnými a chuťovými vlastnostmi přítomná v potravinách a s nimi spotřebovaná jako důsledek použití vonných a chuťových látek.
 

Látky Potraviny
mg/kg
Nápoje
mg/kg
Výjimky a/nebo zvláštní omezení
     
agaricinová kyselina 20 20 
  • 100 mg/kg v alkoholických nápojích a potravinách obsahujících houby
aloin 0,1 0,1
  • 50 mg/kg v alkoholických nápojích
betaasaron 0,1 0,1 
  • 1 mg/kg v alkoholických nápojích a koření používaných v lahůdkových (snack) potravinách
berberin 0,1 0,1 
  • 10 mg/kg v alkoholických nápojích
kumarin  2
  • 10 mg/kg v některých typech karamelových cukrovinek 
  • 50 mg/kg ve žvýkací gumě 
  • 10 mg/kg v alkoholických nápojích
kyselina kyanovodíková 1 1
  • 50 mg/kg v nugátu, marcipánu nebo jejich náhradách a podobných výrobcích
  • 1 mg/obj. % alkoholu v alkoholických nápojích 
  • 5 mg/kg v konzervovaných peckovinách
hypericin 0,1 0,1
  • 10 mg/kg v alkoholických nápojích 
  • 1 mg/kg v cukrovinkách
pulegon  25 100
  • 250 mg/kg v mentolových nebo peprmintových nápojích, 
  • 350 mg/kg v mentolových cukrovinkách
quassin 5
  • 10 mg/kg v cukrovinkových pastilkách, 
  • 50 mg/kg v alkoholických nápojích
safrol a isosafrol 1 1
  • 2 mg/kg v alkoholických nápojích s obsahem alkoholu nižším než 25 obj. %, 
  • 5 mg/kg v alk. nápojích s obs. alkoholu nad 25 %, 
  • 15 mg/kg v potravinách obsahujících  muškátový květ a oříšek
santonin 0,1 0,1
  • 1 mg/kg v alkoholických nápojích s obsahem alkoholu nad 25 obj. %
thujon (alfa a beta)  0,5 0,5 
  • 5 mg/kg v alkoholických nápojích s obsahem alkoholu pod 25 obj. %, 
  • 10 mg/kg v alkoholických nápojích  s obsahem alkoholu nad 25 obj. %, 
  • 25 mg/kg v potravinách obsahujících  látky ze šalvěje, 
  • 35 mg/kg v žaludečních hořkých (bitters)