http://vladahadrava.xf.cz/uvod.html - výživa
http://www.frigomat.cz/poradime/recepty/ - potraviny
http://www.qmagazin.cz/ostatni-testy/test-mf-dnes-barviva.html
Google: potravinářská barviva zlato
http://en.wikipedia.org/wiki/Colour_Index_International - barviva ve Wikipedii
http://en.wikipedia.org/wiki/Aroma_compound
Číselníky a klasifikace používané při uveřejňování
http://mosat.webzdarma.cz/frame-cz.htm
Mletí mouky - Google: MLECÍ POSTUP
http://mve.energetika.cz/uvod/valcovymlyn.htm
http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=21083&ids=421
http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=167&ch=13&typ=1&val=62121
Google: mletí mouka
http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/301128-mlynarstvi
www.sweb.cz/mlcen/kroupy.html - mouka krupky kroupy
ocet
Vhodný roztok kyseliny octové. Vzniká octovým kysáním tekutin
obsahujících alkohol.
Rozeznáváme ocet:
sůl
Sůl je chlorid sodný NaCl vyskytující se v přírodě jako nerost
sůl kamenná.
Rozeznáváme sůl:
hořčice
Pochutina kašovité konzistence, vyrábí se z hořčičných semen
bílích a tmavých s přísadou cukru, octa, koření, soli, barviva a
kyseliny benzoové. Suroviny se míchají podle receptury s přísadou
vody. Směs zraje nejméně 10 dní. Hořčice může být: plnotučná,
kremžská nebo speciálně ochucená.
chléb
Potravina přípravovaná pečením kynutého těsta. Základní suroviny:
Hlavní typy vůní:
aldehydické, animální, balzamické, bylinné, citrusové, cyklámen,
dřevité, fialka, Fougére, gardénie, heliotrop, hloh, hrachor, hyacint,
chypre, jasmín, jehličnaté, juchta, karafiát, kassie, konvalinka, kořenité,
květinové, levandule, lilie, lípa, magnólie, mimóza, narcis, neroli,
orchidej, ovocné, peprnomátové, růže, seno, šeřík, ševrefej, tabák,
tuberóza, vůně mořské vody, ylang-ylang, zelené.
Hlavní typy chuťových aromat:
ananas, banán, borůvka, brandy, broskev, citrusy, čaj, džin, grenadina,
hořká aromata, houby, hruška, chléb a pečivo, jablko, jahoda, kakao
a čokoláda, karamel, káva, kola, koření (anýz a badyán, bazalka,
bobkový list, estragon, fenykl, hořčice, hřebíček, chmel, jalovec,
kardamom, kmín, kopr, koriandr, křen, kurkuma, libeček, majoránka,
máty, muškátový květ, muškátový ořech, nové koření, paprika,
pepř, cayenský pepř, pískavice, rozmarýna, saturejka, skořice, šafrán,
šalvěj,
tymián, vanilka, yzop, zázvor), malina, mango, maso a masné výrobky,
kouřová aromata, med, meloun, meruňka, mléčné výrobky, nugát, ořechy
(burský, kokos, lískový, mandle, pistácie, para, vlašský), passion
fruit, rum, rybíz, švestka, tabák, tutti-frutti, vanilka, víno, višně,
whisky, zelenina, žitná.
Vonášek F., Trepková E., Novotný L.: Látky vonné a chuťové. SNTL, Praha a Alfa, Bratislava 1987.
Směrnice Rady EHS
88/388/EEC
o vonných a chuťových látkách do potravin a o surovinách pro jejich výrobu
Příloha II
Maximálně přípustná
množství některých látek získaných z vonných a chuťových látek
a z jiných potravinářských látek s vonnými a chuťovými vlastnostmi
přítomná v potravinách a s nimi spotřebovaná jako důsledek použití
vonných a chuťových látek.
Látky | Potraviny
mg/kg |
Nápoje
mg/kg |
Výjimky a/nebo zvláštní omezení |
agaricinová kyselina | 20 | 20 |
|
aloin | 0,1 | 0,1 |
|
betaasaron | 0,1 | 0,1 |
|
berberin | 0,1 | 0,1 |
|
kumarin | 2 | 2 |
|
kyselina kyanovodíková | 1 | 1 |
|
hypericin | 0,1 | 0,1 |
|
pulegon | 25 | 100 |
|
quassin | 5 | 5 |
|
safrol a isosafrol | 1 | 1 |
|
santonin | 0,1 | 0,1 |
|
thujon (alfa a beta) | 0,5 | 0,5 |
|